Thursday, March 31, 2011

Tutorial: Make your own label

Kali ni saya nak share ilmu yang tak seberapa.. 'How To Make Your Own Label'.. Hopefully dapat dimanfaatkan..

Actually saya dah lama nak buat tutorial ni, since the first time I made my own label which was last year. But at the time my blog has yet to exist and since it was also my first time so I decided to to give it a try first, and share the 'review' later, hehehhe... Then when my blog is ready, I still got quite few labels left, so again no tutorials yet... last few weeks I was running out of label so decided to make a new 'improved' label (improved la sangat...hehehhe) and share the tutorial with the rest. But due to time constrained, again it was postponed until today!!!.. (Actually, I already done the draft since last week, tapi ada jer 'kekacauan' yang timbul, tu asyik tertangguh... sorry....)

Anyway, saya tak pernah pun lagi tempah label, ataupun beli yang dah siap.. Reason? Restrictions it has upon ordering... Meaning?... Well I mean, whenever you want to order your label, few things you need to consider:
- The price, the less amount your order, so the higher the price, to lower the price, I have to order more...
- Minimum pieces usually quite a lot, since I'm not 'producing' that lot, so I think it's a little too many for me to order hundreds of pieces.
- Restrictions in colour, design and wordings. 1 lot of order will have the same design, color and wordings...
  (Saya ni jenis yg cepat bosan jugak kalau nampak sama jer...hehhehe.. And usually for different category of my 'products' they will have different name... So kalau saya ada 2-3 kategori, jenuh la saya nak tempah banyak-banyak kan...heheheh...macam la banyak sangat hasil ku....)

So godek punya godek, so dapatla saya ilmu sikit tak banyak pasal macamana nak buat label sendiri... Senang je caranya... Yang penting, ada pc, normal inkjet printer, dan yg susah sikit adalah untuk mencari iron on paper..

Ready? Okay, here we go...

1) Using any software that you are comfortable with, you can start creating your own label... Like myself, I'm just comfortable using Microsoft Publisher.

2) Once done, you might want to print it to make sure it is the correct size you want it to be...

3) Satisfied with the outcome? MIRROR IMAGE your whole label... This is crucial step, because if you forgot to do it, then your label will come out as mirror image.. (You can do it at later stage if you want to, but make sure you DO IT!!!)


4) Duplicate your label and arrange it to maximize the space, so that you can have as many label in one A4 size. Don't limit yourself for a specific design or colors. Mine? Hahahah.. Mine is simple only, don't like too many colors, wordings and designs in 1 label... but I change the wording colours, so I can have the varieties..

5) If you haven't done the MIRROR IMAGE part, then do it now!!!!

6) Make sure you have enough ink in your printer, get your iron on paper, insert it as your printer's manual. (Mine, face down)

7) Start printing!!!.. Oppss... maybe you want to test on normal paper first, and don't make it really close to the top page, coz you might end up like mine...huhhuuh.. (Actually I did print on normal paper first, it looked ok, but turned out that the first row is too close to the edge on the iron on paper, du'uh.. So need to rearrange the label...heheehhe)


8) As I said before, I have different name for different 'product' category... So here is another example..

9) Cut it out into individual labels. If your arrange your label with some extra space in between, then you might want to cut it into a one long strip.

10) Choose the material you want to put your label onto. I used cotton tape. Make sure material is suitable for you to iron your label onto, cotton material is the best. If you want to use satin ribbon, it is advisable to use the non glossy part. Arrange the label on the chosen material, making sure you have enough space for you to 'fold' at both end.

11) Before ironing, I would like to suggest to layer another thin clothe on your label and your tape, so that the heat from the iron doesn't damage your tape and label (well usually the label should be fine, because the paper is designed to stand higher temp, but your chosen material esp satin ribbon might not).

12) Use DRY IRON!!!, If you have iron that has steam function, then make sure you turned it OFF first before start ironing your label. NO SPRAYING is allowed either!! Why? Because otherwise your ink will bleed/smear.

12) Let it to cool off before peeling the paper, then you're done...
Extra space at both short end so I can fold them

Barut having the new label

So enjoy your label making and have fun making it!!!!

Actually this paper is not only meant for label making, but you can also use it to design your own t-shirt. Custom made your t-shirt for yourself, your children and your family.  Yelah, instead of you tempah kat luar, sehelai baju boleh cecah RM20 or more, kaler pun limited, design pun limited, why don't you make it on your own....

So let me know whether this tutorial is easy to understand or not. If you have any question, please do not hesitate to let me know. I'll try to assist you as much as I can.


*** p/s: Saya mohon kerjasama anda semua yg saya sayangi dan hormati, tolong tinggalkan alamat email skali yea kalau nak saya respond esp mengenai stok iron on paper ni. Otherwise boleh juga terus email saya di bieha.business@yahoo.com. Boleh juga WhatsApp saya di 0133949203 (WhatsApp ONLY). Terima kasih.

78 comments:

  1. Bieha, beli kat mana iron on transfer paper tuh yer?

    ReplyDelete
  2. wahhh...bestnya tuto ni kak bie...will tryyyyyyy...tak sabar!

    ReplyDelete
  3. Mila, saya dulu pun merata carik, then kebetulan ada org nak let go paper tu sb dah tutup bisnes, tu pun agak mahal jugak la beli. Then ada skali tu ternampak kat kedai komputer kat Low Yat yg jual photo paper ngan glossy paper tu, tapi dah x brp ingat harganya. Baru jumpa satu 'supplier' tapi kena ambik byk br dpt kurang skit. Kalau Mila nak beli dari saya pun blh jugak..

    ReplyDelete
  4. Salam Bieha ,
    Nice tutorial , kalo beli kat bieha paper tu bieha jual sekeping baper RM ?

    ReplyDelete
  5. salam bieha,nak tanya ,kalau cuci tanggal x?..paper tu apa nama nye?cantik sangat..

    ReplyDelete
  6. greenbean,
    kalau lekat betul2 esp katt cotton, I'Allah x tanggal, unless kalau 'berus' kat tempat tuh...heheeh... Tapi actually very much depends jugak pada material apa yg kita tranfer kan gambar tu... Memula dulu, saya pernah transfer ke satin ribbon, nampak cantik, tapi lepas tu saya notis kalau basah ke ia akan peel off, x th la kalau x lekat betul2... kalau letak belah yg x shiny tu ok skit kot, so la ni saya x guna satin ribbon, just guna cotton tape jer... So I'Allah x tanggal...

    Kertas tu comercial name dia 'Iron on Transfer Paper'

    ReplyDelete
  7. bieha, cmne nak ambik mirror image dalam publisher..susah bebenor mata ni mencarik..keh..keh..keh..

    ReplyDelete
  8. Untuk mirrot image tu blh click kat Arrange kat Menu bar kat atas tu, then click lagi kat Rotate/Flip, pastu choose Flip Horizontal... Boleh jugak click kat quick menu kat bwh menu bar tu, click kat dropdown box (arrow) utk Free Rotate icon then choose Flip Horizontal....
    Alternatively, masa nak print, pg kat printer set up, kat Option ada utk mirror image, tapi nak carik tu hassle skit sb depends on your printer... Tapi saya x recommend sb takut 'alignment' lari kalau buat cara tu....

    ReplyDelete
  9. kak, printer tu mesti guna inkjet ke? kalau deskjet boleh tak?

    ReplyDelete
  10. Syazwani,
    printer blh jer guna any homebased printer, deskjet or inkjet as long as BUKAN LASER PRINTER... sebab laser printer kan panas, nani cair lapisan atas dia tuh...

    ReplyDelete
  11. salam, kak bieha its me again Syud.
    Sebelum iron tu kena peel off apa2 tak kt paper tu? sbb bila saya iron xmelekat pun kt riben tu?

    ReplyDelete
  12. Syud beli untuk yg light kaler fabric kan (belakang dia kotak merah).... kalau yg tu x perlu peel apa2 lagi, just terbalikkan kertas tu atas fabric dan iron... temp untuk iron tu dlm med to high, tapi hati2 ngan fabric yg digunakan takut x thn panas.... Syud guna riben apa?... kalau guna satin memang susah skit nak lekat sb permukaan licin....

    ReplyDelete
  13. Hi kak.Hehe dh bole dah.Hari tu iron x cukup panas kot.Thats why xlekat.Btw, thanks a lot!! :D

    ReplyDelete
  14. ASsalam akak..
    nk beli iron paper ni jenama n jenis apa yer?
    takut tersalah beli plak nty huhuhu

    ReplyDelete
  15. Ibu Nadia, saya dah balas thru email, nanti bgth saya kalau x dpt yea...

    ReplyDelete
  16. akak
    saya guna satin ribbon
    tapi knp prkataan yer xlekat kt ribbon?
    saya guna handycraft ribbon pn sama.
    still jugak xlekat prkataan yer.

    emel me : red_suemin@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. ada lagi tak transfer paper tu?
    email ke zuraini.tahir@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nak beli iron on transfer paper tu..brapa kak?nati email sy ye..sy nak beli 2-3 keping je dr akak
      mkcempaka@gmail.com

      Delete
  18. salam nk tya dy jual skeping brpa ek??nk beli 3 keping..

    ReplyDelete
  19. salam nk tya dy jual skeping brpa ek??nk beli 3 keping..

    ReplyDelete
  20. berapa ye tranfer paper tu.. leh pm harga... thanks...azmi.cp@gmail.com

    ReplyDelete
  21. Salam... Nice tutorial sis. ader lg x transfer paper tu. Pm me plz. mariaalkiftiah@yahoo.com.tq

    ReplyDelete
  22. Salam. TQ for the tutorial..mmg best.sy pun teringin nk beli transfer paper. pls reply. tq. suhaniez@gmail.com

    ReplyDelete
  23. slm ..very informative tutorial..saya nk cuba jugak buat lable sendiri tp x tau camne nk dptkan tansfer paper..email pls tq... aynefa @yahoo.com

    thank u for sharing... =)

    ReplyDelete
  24. Boleh tanya ?
    apa beza light colour fabric dengan dark colour fabric ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. light coloured fabric - utk fabric yg berwarna pastel atau cerah
      dark colorued fabric - utk fabric yg berwarna gelap

      Delete
  25. Bieha. tercari cari pasal paper transfer terjumpa blog awak. yeayy! nice tuto. tapi ada menda nak tanya nii.. hmm... email ida boleh? iedand23@gmail.com ;))

    ReplyDelete
  26. ada lagi stok transfer paper? please email saya asap.. natasha_norddin@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. ada lagi x transfer paper? emel boleh? has2108@gmail.com

    ReplyDelete
  28. salam.. .nak tnye siket, mcm mne dgn ink ? x perlu tuka ke ?

    ReplyDelete
  29. salam.. .nak tnye siket, mcm mne dgn ink ? x perlu tuka ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X perlu tukar ink... asalkan guna printer inkjet bukan laser atau any heat generated printer

      Delete
  30. I ada email u ttg ion on paper tu...pls cek ya

    ReplyDelete
  31. ada lagi x paper tu???sy nak beli...kalu ada emao kat saye yer
    tehbunga92@gmail.com

    ReplyDelete
  32. Salam sis sy nk bli trasper paper ni..mcm mn yek..email sy lina.cute1983@yahoo.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  33. Salam kak... emel kuza jg yer. Tq... Kuzamohd@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok akak dah email...Thank you..

      Delete
  34. Dear all... Insyaallah yg ada enquiries kat sini saya dah terus email walaupun x de reply kat sini...kekadang x sempat...
    So kalau adaapa2 enquiries plsdon't forget to leave your email address ok....Thank you

    ReplyDelete
  35. dear . nak transfer paper tu . kalau beli byk2 berapa ? email ye nureqa.1412@gmail.com

    ReplyDelete
  36. kak nak tny,ada jual lg x iron on paper tu...klu bt utk printed woven label blh x?kt johor ni ssh btl nk dpt iron on paper tu... ni emel sy miszhakiqie_ahd@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  37. theqayumhekayat@gmail.com

    nak tahu harga transfer paper

    ReplyDelete
  38. salam. sis ada lagi x iron transfer paper ni? harap boleh send price list kt sitinorsarahabdrashid@gmail.com
    tq :)

    ReplyDelete
  39. salam sis
    kita nak beli iron on paper tu.
    sis email saya ye ctfatimah.rahim@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  40. Salam sis.. ade x lagi iron on paper tu... if ade lg nk bli

    Nie email saya eikalovedotdot@gmail.com

    ReplyDelete
  41. yunk...mana nak dapat transfer paper tu?

    ReplyDelete
  42. email me..julieartjuju@gmail.com

    ReplyDelete
  43. sis...email saya..azidahabidin@yahoo.com nak tya pasal paper tu

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. Email me at sdkhuzie@yahoo.com...ada lg tak ion on paper & transfer paper

    ReplyDelete
  46. Email me at sdkhuzie@yahoo.com...ada lg tak ion on paper & transfer paper

    ReplyDelete
  47. hi awak,
    kalau ada lg stok transfer paper bgtau ye, dgn harga sekali.

    thanks awak :)

    ReplyDelete
  48. Dear, mana nak beli trnsfer paper??
    Email me fifihafiza@gmail.com

    ReplyDelete
  49. Salam akak. Ada terima tempahan label tak? Dalam 100-200 pcs? :)
    Email me at alyanatasha1712@gmail.com

    ReplyDelete
  50. saya nak tempah label. mohon whats app saya 018 3236769

    ReplyDelete
  51. saya nak tempah label. mohon whats app saya 018 3236769

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum..n salam ramdhan...
    Sis ada lg stok iron on transfer paper x? Email kta bole areveana91@gmail.com

    ReplyDelete
  53. Sakam sis, stok trnasfer paper ade lagi x? Email saya pondok_kecil@yahoo.com tq sis

    ReplyDelete
  54. Salam sis..ada lg x transfer paper? Email sy ea..t_are88@yahoo.com

    ReplyDelete
  55. Slm. Admin tolong email jap about transfer paper tu. @anabellebij@gmail.com

    ReplyDelete
  56. Bieha pls pm tru email transfer paper tue asap azedaahmad@gmail.com

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum. Akak,boleh tolong email saya tak ? Saya nak beli transfer paper tu. onlyonegirlcanpeace@gmail.com
    Urgent..Heee

    ReplyDelete
  58. saya pon nk...ada lg x tranfer paper ni...boleh email sy x? norshuhadayusof1986@gmail.com tq

    ReplyDelete
  59. salam.. sy nk tau harga transfer paper.. tlg email sy.. tq so much..

    bellzuella86@gmail.com

    ReplyDelete
  60. Assalam...moga akak sihat..sya nk bli iron transfer paper tu..email saya ddeell2003@gmail.com..tq kak

    ReplyDelete
  61. salam.. sy nk tau harga transfer paper.. tlg email sy.. tq so much..
    noorbaizurahamid@yahoo.com

    ReplyDelete
  62. salam.. sy nk tau harga transfer paper.. tlg email sy.. tq so much..
    noorbaizurahamid@yahoo.com

    ReplyDelete
  63. Bieha blh email sy
    Sy nk beli transfer paper
    airanurani@yahoo.com

    ReplyDelete
  64. Bieha blh email sy
    Sy nk beli transfer paper
    airanurani@yahoo.com

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum, boleh email pada saya iron transfer paper..
    miz_nuyul@yahoo.com
    tq.

    ReplyDelete
  66. hai sis, boleh email pada saya. saya nak beli iron on transfer tu. vie_cruz@yahoo.com thanks ya.

    ReplyDelete
  67. assalam sis. sy berminat dgn iron on transfer. blh email saya zuraini82@gmail.com

    ReplyDelete
  68. sy berminat untuk transfer paper.. email plis emmalara22@gmail.com

    ReplyDelete
  69. Sy berminat dgn transfer paper...bole email x... norlianayahya@gmail.com

    ReplyDelete
  70. Sy berminat dgn transfer paper...bole email x... norlianayahya@gmail.com

    ReplyDelete